Info

Met welk niveau baanbeveiliging traint Shorttrack Alkmaar?

Shorttrack Alkmaar heeft de beschikking tot 4 verschillende types kussens, namelijk:

 • Donker blauwe kussens van 30 cm dik
 • Licht blauwe kussens van 28 cm dik
 • Donker blauw met witte kussens van 29 cm dik
 • Donker blauw met witte kussen van 20 cm dik

 

Tijdens de training worden in de crash zones 16 donker blauwe kussens geplaatst. De ruimte tussen de crash zone en halverwege de lengte van de baan wordt opgevuld met de donker blauw met witte kussen van 20 cm of de licht blauwe kussens. In secondary crash zone worden 7 licht blauwe kussens geplaatst.

Bron: https://isu.org/communications/15418-2128-short-track-speed-skating-padding/file  en aangepast aan baanbeveiliging bij Shorttrack Alkmaar

Zijn er kosten verbonden aan shorttrackwedstrijden?

De kosten bij deelname aan een shorttrackwedstrijd wordt over het algemeen vermeld in de uitnodiging (announcement) van de desbetreffende wedstrijd.

 

De deelnamekosten voor de Regiocompetitie seizoen 2019-2020 is voor alle wedstrijden als volgt:

 • Pupillen en junioren: €55,00 voor de gehele competitie (5 wedstrijden)
 • Senioren en masters: €65,00 voor de gehele competitie (5 wedstrijden)

Deelnamekosten voor een enkele wedstrijd voor de Regiocompetitie seizoen 2019-2020 is als volgt:

 • Pupillen en junioren: €15,00 + 3,00 huur helmcap (plus eventuele kosten daglicentie €5,- tot 18 jaar €7,50 vanaf 18 jaar indien de deelnemer geen jaarlicentie heeft). 
 • Senioren en masters: €17,50 + € 3,00 huur helmcap (plus eventuele kosten daglicentie, €7,50 p/jaar indien de deelnemer geen jaarlicentie heeft).

De deelnamekosten voor de KNSB-Cup seizoen 2019-2020 is voor alle wedstrijden als volgt:

 • Senioren en Junioren A voor 6 wedstrijden € 95,-
 • Junioren B en C voor 6 wedstrijden € 70,-

Kijk voor meer informatie in shorttrack communiqé 5: https://knsb.nl/wp-content/uploads/sites/98/2019/09/Shorttrack-Communiqu%C3%A9-5-KNSB-Cup-v2.pdf

Hoe moet ik mij aanmelden op de wedstrijddag?

 • Interclubwedstrijd: Uiterlijk 30 minuten voor aanvang van het begin van het inrijdtijdstip aanmelden bij de inschrijftafel.
 • Regiocompetitie: Uiterlijk 30 minuten voor aanvang van het begig van het inrijdtijdstip aanmelden bij de coach (Krista de Roo). De coach zal de rijders aanmelden bij de wedstrijdleiding.
 • KNSB-Cup: Een rijder aan een KNSB-Cupwedstrijd dient zich uiterlijk 30 minuten voor het begin van het inrijdtijdstip te melden bij de wedstrijdleider. Indien een rijder zich niet heeft gemeld volgt uitsluiting van die wedstrijd. Ten behoeve van rijders die op tijd aanwezig zullen zijn, maar door omstandigheden niet 30 minuten voor begin van het inrijden in de hal aanwezig zijn bestaat de mogelijkheid zich te melden via de eigen coach. De coach kan de rijder dan tenminste 30 minuten voor aanvang van het inrijden, met vermelding van reden, bij de wedstrijdleider aanmelden.

Kledingvoorschriften voor wedstrijden?

Bij alle wedstrijden is het dragen van een deugdelijke, goed passende gecertificeerde helm voor alle rijders in alle leeftijdscategorieën verplicht. De helm moet voldoen aan de van toepassing zijnde ASTM standaard voor shorttrack schaatsen. Hij moet een regelmatige vorm hebben zonder uitsteeksels.

Verder is het dragen van handschoenen, kniebescherming, scheenbescherming en nekbescherming verplicht. De beide einden van de schaatsbladen moeten zijn afgerond met een straal van ten minste 10 mm.

Het dragen van snijbestendige kleding is verplicht bij alle ISU evenementen en de Olympische Winter Spelen; bij internationale wedstrijden wordt deze kleding aanbevolen. Snijbestendige kleding is aanbevolen voor (snellere) junioren en senioren. De kleding moet voldoen aan de internationale norm EN388. Uitgebreide informatie staat vermeld in desbetreffende ISU Communication 1265 (www.isu.org).

De nieuwste eisen aan de kledingvoorschriften worden beschreven in het Shorttrack Communique 2 Veiligheid: https://knsb.nl/shorttrack/organisatie-reglementenshorttrack/communiques/

De nieuwste eisen aan de kledingvoorschriften met betrekking tot de zichtbare kleding (pak, jack) staan beschreven in het Shorttrack Communique 8 Kledingvoorschriften.

Hoe kan ik mij afmelden voor shorttrackwedstrijden?

Indien een rijder niet in staat is om deel te nemen dient deze rijder uiterlijk dinsdagavond voorafgaand aan de wedstrijd door de wedstrijdsecretaris van de club te worden afgemeld via shorttrackonline.info. Afmelden bij de wedstrijdsecretaris van Shorttrack Alkmaar kan door een e-mail te sturen naar: wedstrijd@shorttrackalkmaar.nl

Meld jij je af na de officiële sluiting van de inschrijfperiode, dan worden de deelnamekosten in rekening gebracht.

Voor de KNSB-Cup geldt: Indien een rijder zich na dinsdag afmeldt of geheel niet verschijnt op de wedstrijd, kan dit alleen in geval van calamiteiten. Indien, ter beoordeling van het sectiebestuur, er geen sprake is van een calamiteit volgt een schorsing van de eerstvolgende KNSB-cupwedstrijd.

Hoe kan ik mij aanmelden voor shorttrackwedstrijden?

Deelname aan wedstrijden is alleen mogelijk met een geldige wedstrijdlicentie, welke te verkrijgen is via: https://knsb.nl/licenties/wedstrijdlicentie/ 

Afhankelijk van de wedstrijd kan jij je aanmelden voor wedstrijden op de hieronder beschreven methodes.

Interclubwedstrijd:

via het wedstrijdsecretariaat van je shorttrackvereniging of voor interclubwedstrijden in Alkmaar via een digitaal aanmeldformulier op www.shorttrackalkmaar.nl

Regiocompetitie:

Aanmelden voor een regiocompetitiewedstrijd gaat door een e-mail te sturen naar naar het wedstrijdsecretariaat van shorttrack alkmaar: wedstrijd@shorttrackalkmaar.nl

EN

De betaling van de regiowedstrijd(en) gaat via https://inschrijven.schaatsen.nl/#/wedstrijden (LET OP, er vindt bij afmelding geen terugbetaling plaats !).

KNSB-cup:

Iedere rijder dient zich via https://inschrijven.schaatsen.nl te registreren als KNSB Cup deelnemer en aan de betaling te voldoen. Deze link staat tevens op de wedstrijdkalender aangegeven onder de eerste KNSB Cup. Registratie is mogelijk tot 10 dagen voor de eerste KNSB Cup wedstrijd. 

EN

Aanmelden voor een regiocompetitiewedstrijd gaat door een e-mail te sturen naar naar het wedstrijdsecretariaat van shorttrack alkmaar: wedstrijd@shorttrackalkmaar.nl

Internationale wedstrijden:

Een e-mail sturen naar het wedstrijdsecretariaat van shorttrack alkmaar: wedstrijd@shorttrackalkmaar.nl

Waar kan ik de shorttrackregelementen vinden?

De laatste communiqués betreffende landelijke wedstrijdregelementen zijn te vinden op: https://knsb.nl/shorttrack/organisatie-reglementenshorttrack/communiques/

Heb jij een vraag die hier niet tussen staat? Via de onderstaande knop kun je jouw vraag stellen, dan proberen wij jouw vraag te beantwoorden en zorgen wij dat deze er tussen komt te staan.