FAQ

Welke veiligheidskleding moet ik dragen?

Afhankelijk van het niveau en de leeftijd van een rijder worden er eisen gesteld aan de veiligheidskleding van rijders op het ijs. Het dragen van een helm, handschoenen, nekbeschermer en kniebeschermers is altijd verplicht. Deze kledingstukken hebben wij in de kast op de ijsbaan liggen voor incidenteel gebruik.

Shorttrack Alkmaar adviseert dringend om ook een gecertificeerde helm, snijbestendige handschoenen, een pak met snijbestendig materiaal op vitale delen en snijbestendige enkelbescherming te dragen.

Gedetailleerde informatie over de persoonlijke uitrusting shorttrack is te vinden in Shorttrack Communiqué 2 op de website van de KNSB.

Waar kan ik het sportprotocol m.b.t. corona vinden?

Shorttrack Alkmaar volgt het sportprotocol welke opgesteld is in samenwerking met Sportcomplex de Meent. Dit sportprotocol is gebaseerd op de informatie van het RIVM, NOC*NSF en de KNSB. Een samenvatting van het sportprotocol dat geldt bij Shorttrack Alkmaar is te vinden onder trainingen.

De volledige lijst met veel gestelde vragen over het coronavirus en sport aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu staat op de website van het RIVM.

Veel gestelde vragen over het corona virus en sport aan van het Nederlands Olympisch Comite en de Nederlandse Sport Federatie staan op de website van NOC*NSF.

De informatie voor sportprotocollen van de Koninklijke Nederlands Schaats Bond is te vinden op de website van de KNSB.

Waar kan ik de internationale shorttrack reglementen vinden?

Op de website van de International Skating Union zijn de reglementen te vinden, ISU Communications en ISU Constitution and general regulations

Ik wil een keer een vriendje/vriendinnetje meenemen, kan dat?

Zeker! Iedereen is welkom en ook zij kunnen gebruik maken van een proefles; Als je het van te voren laat weten kunnen wij ook materiaal regelen!

Ik ben mijn helm vergeten, wat nu?

Shorttrack Alkmaar heeft een beperkt aantal helmen beschikbaar om te lenen. Vraag er naar bij de trainer.

Kan shorttrack ook op klapschaatsen?

Alleen bij bochtenclinics worden klapschaatsen op het ijs geaccepteerd. Voor shorttrack adviseren wij vaste of shorttrackschaatsen in verband met de veiligheid.

Kan je als volwassene ook beginnen met shorttrack?

Met een beetje glij ervaring, is shorttrack ook geschikt voor u.

Ben ik goed/snel genoeg om te shorttracken?

Iedereen is welkom bij Shorttrack Alkmaar, ieder niveau en elke leeftijd, ook als je nog geen pootje over kan.

Als vereniging willen wij gebruik maken van de baanbeveiliging, kan dat?

Wij rekenen een vergoeding voor het gebruik van de baanbeveiliging voor onderhoud en huur van de kussens. Gebruik van de baanbeveiliging kan aangevraagd worden via info@shorttrackalkmaar.nl

Zijn er kosten verbonden aan shorttrackwedstrijden?

De kosten bij deelname aan een shorttrackwedstrijd wordt over het algemeen vermeld in de uitnodiging (announcement) van de desbetreffende wedstrijd.

 

De deelnamekosten voor de Regiocompetitie seizoen 2019-2020 is voor alle wedstrijden als volgt:

 • Pupillen en junioren: €55,00 voor de gehele competitie (5 wedstrijden)
 • Senioren en masters: €65,00 voor de gehele competitie (5 wedstrijden)

Deelnamekosten voor een enkele wedstrijd voor de Regiocompetitie seizoen 2019-2020 is als volgt:

 • Pupillen en junioren: €15,00 + 3,00 huur helmcap (plus eventuele kosten daglicentie €5,- tot 18 jaar €7,50 vanaf 18 jaar indien de deelnemer geen jaarlicentie heeft). 
 • Senioren en masters: €17,50 + € 3,00 huur helmcap (plus eventuele kosten daglicentie, €7,50 p/jaar indien de deelnemer geen jaarlicentie heeft).

De deelnamekosten voor de KNSB-Cup seizoen 2019-2020 is voor alle wedstrijden als volgt:

 • Senioren en Junioren A voor 6 wedstrijden € 95,-
 • Junioren B en C voor 6 wedstrijden € 70,-

Kijk voor meer informatie in shorttrack communiqé 5: https://knsb.nl/wp-content/uploads/sites/98/2019/09/Shorttrack-Communiqu%C3%A9-5-KNSB-Cup-v2.pdf

Hoe moet ik mij aanmelden op de wedstrijddag?

 • Interclubwedstrijd: Uiterlijk 30 minuten voor aanvang van het begin van het inrijdtijdstip aanmelden bij de inschrijftafel.
 • Regiocompetitie: Uiterlijk 30 minuten voor aanvang van het begin van het inrijdtijdstip aanmelden bij de coach/begeleider van Shorttrack Alkmaar. De coach/begeleider zal de rijders aanmelden bij de wedstrijdleiding.
 • KNSB-Cup: Een rijder aan een KNSB-Cupwedstrijd dient zich uiterlijk 30 minuten voor het begin van het inrijdtijdstip te melden bij de wedstrijdleider. Indien een rijder zich niet heeft gemeld volgt uitsluiting van die wedstrijd. Ten behoeve van rijders die op tijd aanwezig zullen zijn, maar door omstandigheden niet 30 minuten voor begin van het inrijden in de hal aanwezig zijn bestaat de mogelijkheid zich te melden via de eigen coach. De coach kan de rijder dan tenminste 30 minuten voor aanvang van het inrijden, met vermelding van reden, bij de wedstrijdleider aanmelden.

Kledingvoorschriften voor wedstrijden?

Bij alle wedstrijden is het dragen van een deugdelijke, goed passende gecertificeerde helm voor alle rijders in alle leeftijdscategorieën verplicht. De helm moet voldoen aan de van toepassing zijnde ASTM standaard voor shorttrack schaatsen. Hij moet een regelmatige vorm hebben zonder uitsteeksels.

Verder is het dragen van handschoenen, kniebescherming, scheenbescherming en nekbescherming verplicht. De beide einden van de schaatsbladen moeten zijn afgerond met een straal van ten minste 10 mm.

Het dragen van snijbestendige kleding is verplicht bij alle ISU evenementen, Olympische Winter Spelen en internationale wedstrijden. Ook in Nederland is snijbestendige kleding verplicht voor junioren en senioren. De kleding moet voldoen aan de internationale norm EN388. Uitgebreide informatie staat vermeld in desbetreffende ISU Communication 1265 (www.isu.org) en in Rule 291 van de ISU Special regulations and technical rules.

De nieuwste eisen aan de kledingvoorschriften worden beschreven in het Shorttrack Communiqué 2 Veiligheid op de website van de KNSB.

De nieuwste eisen aan de kledingvoorschriften met betrekking tot de zichtbare kleding (pak, jack) staan beschreven in het Shorttrack Communique 8 Kledingvoorschriften.

Hoe kan ik mij afmelden voor shorttrackwedstrijden?

Indien een rijder niet in staat is om deel te nemen dient deze rijder uiterlijk dinsdagavond voorafgaand aan de wedstrijd door de wedstrijdsecretaris van de club te worden afgemeld via shorttrackonline.info. Afmelden bij de wedstrijdsecretaris van Shorttrack Alkmaar kan door een e-mail te sturen naar: wedstrijd@shorttrackalkmaar.nl

Meld jij je af na de officiële sluiting van de inschrijfperiode, dan worden de deelnamekosten in rekening gebracht.

Voor de KNSB-Cup geldt: Indien een rijder zich na dinsdag afmeldt of geheel niet verschijnt op de wedstrijd, kan dit alleen in geval van calamiteiten. Indien, ter beoordeling van het sectiebestuur, er geen sprake is van een calamiteit volgt een schorsing van de eerstvolgende KNSB-cupwedstrijd.

Hoe kan ik mij aanmelden voor shorttrackwedstrijden?

Deelname aan wedstrijden is alleen mogelijk met een geldige wedstrijdlicentie, welke te verkrijgen is via: https://knsb.nl/licenties/wedstrijdlicentie/ 

Afhankelijk van de wedstrijd kan jij je aanmelden voor wedstrijden op de hieronder beschreven methodes.

Interclubwedstrijd:

via het wedstrijdsecretariaat van je shorttrackvereniging of voor interclubwedstrijden in Alkmaar via een digitaal aanmeldformulier op www.shorttrackalkmaar.nl

Regiocompetitie:

Aanmelden voor een regiocompetitiewedstrijd gaat door een e-mail te sturen naar naar het wedstrijdsecretariaat van shorttrack alkmaar: wedstrijd@shorttrackalkmaar.nl

EN

De betaling van de regiowedstrijd(en) gaat via https://inschrijven.schaatsen.nl/#/wedstrijden (LET OP, er vindt bij afmelding geen terugbetaling plaats !).

KNSB-cup:

Iedere rijder dient zich via https://inschrijven.schaatsen.nl te registreren als KNSB Cup deelnemer en aan de betaling te voldoen. Deze link staat tevens op de wedstrijdkalender aangegeven onder de eerste KNSB Cup. Registratie is mogelijk tot 10 dagen voor de eerste KNSB Cup wedstrijd. 

EN

Aanmelden voor een regiocompetitiewedstrijd gaat door een e-mail te sturen naar naar het wedstrijdsecretariaat van shorttrack alkmaar: wedstrijd@shorttrackalkmaar.nl

Internationale wedstrijden:

Een e-mail sturen naar het wedstrijdsecretariaat van shorttrack alkmaar: wedstrijd@shorttrackalkmaar.nl

Waar kan ik de landelijke shorttrackreglementen vinden?

De laatste communiqués betreffende landelijke wedstrijdreglementen zijn te vinden op de website van de KNSB.

Waar kan ik het wedstrijdprogramma van shorttrack vinden?

Het shorttrackwedstrijdprogramma voor nationale en regionale wedstrijden is te vinden op shorttrackonline.info

Het shorttrackwedstrijdprogramma voor internationale wedstrijden is te vinden op shorttrackonline.info

Met welk niveau baanbeveiliging traint Shorttrack Alkmaar?

Shorttrack Alkmaar heeft de beschikking tot 4 verschillende types kussens, namelijk:

 • Donker blauwe kussens van 30 cm dik
 • Licht blauwe kussens van 28 cm dik
 • Donker blauw met witte kussens van 29 cm dik
 • Donker blauw met witte kussen van 20 cm dik

Tijdens de training worden in de crash zones 16 donker blauwe kussens geplaatst. De ruimte tussen de crash zone en halverwege de lengte van de baan wordt opgevuld met de donker blauw met witte kussen van 20 cm of de licht blauwe kussens. In secondary crash zone worden 7 licht blauwe kussens geplaatst.

Bron: https://isu.org/communications/15418-2128-short-track-speed-skating-padding/file  en aangepast aan baanbeveiliging bij Shorttrack Alkmaar.

Heb jij een vraag die hier niet tussen staat? Via de onderstaande knop kun je jouw vraag stellen, dan proberen wij jouw vraag te beantwoorden en zorgen wij dat deze er tussen komt te staan.